Home / Novice / COVID-19 NOVICE

COVID-19 NOVICE

COVID-19 NOVICE:

»KO JE TO POTREBNO SE FIZIOTERAPEVTI ODZOVEJO SRČNO IN ENERGIČNO.«

Izkušnje študentov Fizioterapevtike, ki so jih pridobili med opravljanjem prostovoljstva V DSO Šmarje pri Jelšah:

»V času pisanja tega sporočila smo že 1 teden v karanteni, vsi se počutimo dobro, trenutno pa čakamo na rezultate brisa. Na splošno je bila to zelo zanimiva izkušnja, s katero se še nismo srečali. Postali smo “profesionalci” s področja uporabe zaščitne varovalne opreme. 😃  Glede na stanje v DSO smo bili precej omejeni pri delu s stanovalci (uporaba pripomočkov). Stanovalci se 2 meseca praktično niso gibali oz. se niso smeli gibati (hoja po hodnikih, omejitev gibanja le na sobo in balkon), zato je bilo stanje precej kaotično in šokantno. Z domskima fizioterapevtkama nas je bilo 5. Poudariti moramo, da naše delo ni obsegalo samo fizioterapijo, ampak smo tudi pomagali pri negi in hranjenju. Zato je bil naš fizioterapevtski čas še toliko bolj omejen. Izvajali smo: pasivno razgibavanje, aktivno asistirane vaje v postelji, posedanje preko roba postelje, transfer na voziček, hoja po sobi in na balkonu (v kolikor je bilo to mogoče). Uporabljali smo tudi sobno dvigalo za nepokretne stanovalce. Skratka, delo je obsegalo individualne obravnave. Živa in Neža sta pridobili precej novih izkušenj s področja nege in hranjenja preko različni sond. Za konec lahko rečemo, da smo se kljub napornemu delu imeli dobro. Osebje nas je toplo sprejelo in nam z veseljem predajalo znanje, hkrati pa nam je bilo na voljo za vsa naša vprašanja. Tudi za hrano so odlično poskrbeli (vsak je dobil 1 kg testenin, riža, celo glavo zelene solate, tetrapak mleka… pa tudi sadja in D3 kapljic ni manjkalo ).

S prijaznimi karantenskimi pozdravi iz Podčetrtka, Urban Krupenko, Živa Kozole in Neža Plošnik

Fizioterapevtika izreka študentom fizioterapije izredno zahvalo za njihovo prostovoljno strokovno udejstvovanje v DSO Šmarje pri Jelšah. Odzvali ste se v času izrednih razmer in pomagali najbolj ogroženi skupini.

Naj vas lepota občutka, ko si naredil največ kar si lahko za človeka, ko je to najbolj potreboval, krepi in spodbuja pri vašem poslanstvu.

Vrh